Un àpat per homenatjar a Josep Pla
Cultura 13 de novembre de 2019

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició va retre un homenatge a la figura de Josep Pla al restaurant El Motel Figueres. Pla és considerat el primer escriptor gastronòmic europeu. L’homenatge va consistir en un àpat dissenyat pel xef Jaume Subirós, del Motel, amb la col·laboració del membre de l’Acadèmia Josep Vilella. Ramon Agenjo i Ramon Armadàs hi van ser presents tant per la seva relació amb l'Acadèmia com per la importància de Damm dins del món gastronòmic del nostre país.

L’homenatge va ser encapçalat per Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia; Miquel Noguer, president de la diputació de Girona; Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, i il·lustres acadèmics com Ferran Adrià o Carme Ruscalleda.

L’encarregat de fer la glosa de Josep Pla va ser el copropietari i sommelier de El Celler de Can Roca, Josep ‘Pitu’ Roca. En Josep va explicar com l’escriptor empordanès “va ser pioner en relatar aquella gastronomia empordanesa contemporània nascuda el 1961. Va escriure de gastronomia abans que es plantegessin conceptes culinaris i textures noves pel monjo de Montjoi”. També el va definir com a “bocafí amb estil” per passar a enumerar la “literatura deliciosament mengívola en llibres com: Llagosta i pollastre; El que hem menjat; Escrits Empordanesos; Viatge a la Catalunya Vella; Aigua de Mar; El Quadern Gris i Pagesos i textos de Coses Vistes”.

pla